Ege Postası
Geri

Başkan Soyer’den İEF üzerinden ‘siyasal iklim’ eleştirisi: Fuarın bir diğer anlamı da… 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu yıl 91'incisi düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı ve kent tarihinde ilk kez düzenlenecek olan Terra Madre Anadolu Gastronomi Fuarı’nın tanıtım toplantısında konuştu. Fuarın birçok anlamı olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, mevcut siyasal iklimi de eleştirdi ve “İnsanların çok ciddi bir biçimde moralleri bozuk ve umutları kaybolmuş durumda. Fuar aynı zamanda umudu büyüten ve insanlara moral veren bir anlam taşıyor. Bu vesileyle insanlar bir nefes alacaklar” dedi. Atatürk'ün "Tam bağımsızlık için mücadele ederken kuracağımız barış kimse tarafından bozulmasın" sözünden yola çıktıklarını belirten Soyer, "Türkiye’nin bu siyasal ikliminde her sözcükten, cümleden, her icraattan bir kutuplaştırma, ayrıştırma siyaseti yaratmaya çalışanlara çok üzülüyorum. 100 yıl sonra geldiğimiz nokta bu olmamalıydı. Bunun için çok üzülüyorum. Biz, bu siyasal iklimi yaşarken geleceğin siyasal iklimini İzmir’den kuracağız” dedi.
Başkan Soyer’den İEF üzerinden ‘siyasal iklim’ eleştirisi: Fuarın bir diğer anlamı da… 
Haberler / Yerel Yönetimler
29 Ağustos 2022 Pazartesi 20:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de cumhuriyet tarihiyle özdeşleşmiş olan ve bu yıl 2-11 Eylül tarihleri arasında 91.’si düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ve kent tarihinde ilk kez düzenlenecek olan Terra Madre Anadolu Gastronomi Fuarına ilişkin hazırlıkları tamamlanma aşamasına gelirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iki fuar için düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Toplantıda, fuarın içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verilirken Terra Madre’nin önemine de vurgu yapıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Soyer, mevcut siyasal iklime de gönderme yaparken fuarın önemli bir misyonunun da umudu aşılamak olduğunu ifade etti. 

SOYER: 91 YILDIR MİNİK BİR EXPO DÜZENLİYORUZ

Fuarın cumhuriyet tarihindeki önemine değinerek konuşmasına başlayan Başkan Soyer, “Heyecan verici bir buluşmanın arifesindeyiz. Bütün kentler EXPO peşinde koşar ama biz 91 yıldır minik bir EXPO düzenliyoruz. 91 yıl boyunca kapılarını hiç kapatmamış. Bu gelenek ve miras son derece kıymetli ve biz de buna sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz ama bu yetmiyor. 91 yıldır devam eden bir organizasyonun her yıl çıtasını yükseltmeniz gerekiyor. Her yıl bunu biraz daha üste çıkarmak zorundayız. Terra Madre’yi biraz da bu nedenle buluşturmak istedik. Terra Madre evet bir gastronomi fuarı. Ama gastronomi sadece lezzetle değil sağlıkla, lezzetle, küresel iklim krizi ve tarımla ilgili. Dünyanın odağında şu anda gastronomi var. 91. kez kapılarımızı açarken uluslararası sadece büyük bir fuara değil aynı zamanda küresel bir gündeme ev sahipliği yapıyoruz. Bizler pandemiyle kendi kendine yeten bir ekonominin ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu vesileyle İzmir dünya sahnesinde kendisine yer buluyor. Başka bir mesele daha var. İEF yalnızca bir fuar değil. Aynı zamanda sosyalleşme, eğlence, eğitim, inovasyon meydanı. Yürüyen merdivenle ilk kez İEF’de tanıtılıyor. İEF, her yıl düzenlenirken Türkiye ve İzmir’e ayna tutuyor. Dolayısıyla böyle bir fuara ev sahipliği yapmanın gurur çok büyüktür. Bizler bu görevi üstelenmiş bireyler olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“İNSANLAR NEFES ALACAKTIR”

Fuarın aynı zamanda ülkedeki mevcut “karamsar” iklimin bir nebze olsun dağıtılmasına katkı sağlayacağını ifade eden Başkan Soyer, “Çok zor günlerden geçiyoruz. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, pandemi, krizler, savaş… İnsanların çok ciddi bir biçimde moralleri bozuk ve umutları kaybolmuş durumda. Fuar aynı zamanda umudu büyüten ve insanlara moral veren bir anlam taşıyor. Bu vesileyle insanlar bir nefes alacaklar. Bu kasvet ikliminde umut ve moral vermek arzusundayız” ifadesini kullandı. 

“KÜÇÜK ÜRETİCİMİZ İHRACATÇI YAPACAĞIZ”

Fuarın aynı zamanda başka bir tarım mümkün vizyonuna da katkı sağlayacağının altını “Bu fuarın bir anlamı daha var. Başından beri başak bir tarım mümkün dedik. Bundan kastımız Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık, kendi kendine yeten bir ekonomiyle mümkündür özünden feyz aldık. Uzun yıllar boyunca kendisine yeten bir ülkeydi Türkiye. Sonra başak bir şey başladı. İthalat ithalatı büyüttü. Bu, kırla kentin arasını bozdu. Kısacası politikasızlık ve tarımın başıboş kalmasıyla bugün kendi kendine yeten bir ekonomi olmaktan uzaklaştık. Bir kuraklık ve yoksullukla mücadeleyi ortaya koymuştuk. Bunun içinde küçük üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlamak istedik. Bunu yapmak için uzunca bir zamandır çalışıyoruz. Çoban Haritası’ndan tutun kurduğumuz Tarım Araştırma Merkezi’ne kadar birçok şey yaptık. Terra Madre’yle küçük üreticimizi ihracatçı yapacağız” diye konuştu.

“GELECEĞİN SİYASAL İKLİMİNİ İZMİR’DEN KURACAĞIZ”

İzmir’in kurtuluşunu 100. Yılına ilişkin hazırlanan afişlerde “barış” kelimesi kullanılmasına ilişkin gelen eleştirilere de Mustafa Kemal Atatürk’ün anıları üzerinden yanıt veren Başkan Soyer, şunları söyledi; “Biz başından beri Mustafa kemal Atatürk’ün biz tam bağımsızlık için mücadele ederken kuracağımız barış kimse tarafından bozulamasın sözünden yola çıktık. Biz eğer burnumuzun dibine insanlar birbirinin boğazını keserken İzmir’de barış içinde yaşıyorsak bunu bu vizyona borçluyuz. Özetle bizim, en çok sahip çıkmamız gereken mirasıdır barış Mustafa Kemal Atatürk’ün. Biz barışın zaferini kutluyoruz. Barış ve zafer farklı şeyler değil. Bunu inkar edemezsiniz Biz büyük bir zafer kazandık. Ama Mustafa Kemal Atatürk bunu barış için yaptıklarını söylüyor. Kendisi savaş meşru bir gerekçeye dayanmazsa suç olduğunu söylüyor. Türkiye’nin bu siyasal ikliminde her sözcükten ve icraattan bir kutuplaştırma siyaseti üretmeye çalışanlara çok üzülüyorum. 100 yıl sonra geldiğimiz nokta bu olmamalıydı. Ama umudum büyük Biz bu siyasal iklimi yaşarken geleceğin siyasal iklimini de İzmir’den kuracağız.”

“DÜNYANIN ERKEZİNDE OLAN BİR MESELEYİ İZMİR’E TAŞIDIK”

Terra Madre’nin İEF’ye aynı dönemde düzenlenmesine ilişkin gelen eleştirilere de yanıt veren Başkan Soyer, “Bu eleştirileri gayriciddi buluyorum. Biz çıtayı yükselmekten bahsettik. Dünyanın merkezinde olan bir meseleyi İzmir’e taşıdık” dedi.

ALICI: FUAR BU YIL DA MİSTONUNU HAYATA GEÇİRECEK

Fuarın geneline ve etkinliklere ilişkin bilgi veren İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “İEF 91 yıllık uzun bir yolculuk. Bunun sırrı fuarın İzmir’i dünyaya, dünyayı da İzmir’e taşıması. Fuar, bu yıl bu misyonunu yine hayata geçirecek. Bu yıl ayrıca Terra Madre’ye de ev sahipliği yapacağız. Yabancı katılımcıların yanı sıra yerli üreticiler de yer alacak. Dünyanın lezzetleri İzmir ile İzmir’in lezzetleri de dünyayla buluşacak. Bu yıl ayrıca İBB ve İZFAŞ olarak İzmir İş Günleri’nin 8.’si de düzenlenecek. Bu yıl, tarım ticareti konusu tartışılacak. İEF, 91 yıl kapılarını hep açtı. Yıllar boyunca Türkiye ticaretin dünyaya açılan kapısı oldu. İEF bu yıl da ticaretin yanı sıra kültür ve sanatın da buluşma noktası olacak. Toplamda 306 etkenlik gerçekleştirilecek. İEF bu yıl da yıllar boyunca devam eden misyonunu bu yıl da sürdürecek” ifadelerini kullandı.

SANCAR: BİZ İZMİR’E 1 VERDİK İZMİR BİZE 10 VERDİ

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancar ise, “Pandemi nedeniyle yaklaşık 2-3 yıldır görüşemiyoruz. Birlikte olmayı özlemişiz. Bu yıl İzmir için çok önemli bir yıl. İzmir’in kurtuluşunun 100. Yılı. Böyle bir yılda da İEF’nin ana sponsoru olmak bizim için büyük onur. Bu fırsatı bize tanıdıkları için Ayın Tunç Soyer’e ve İZFAŞ’a teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yine ana sponsor olmaya devam edeceğiz. İzmir’in kültürüne ve sanatına İzmir’de olduğumuz sürece destek vermeye devam edeceğiz. Biz İzmir’e 1 verdik İzmir bize hep 10 verdi. Biz İzmir’i sevmeye ve İzmir için güzel işler yapamaya devam edeceğiz. Şehrimizin 100. Yılı görkemli bir şekilde kutlanıyor ve kutlanacak. Ben bu konuda Tunç Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası